REMPAH KARI Panaskan REMPAH dengan sedikit air sehingga mendidih. Masukkan daging, ayam atau ikan dan kacau sehingga rata dan masukkan santan dan perasa. Sukatan – 400gm REMPAH untuk 1kg ayam,daging atau ikan. Sukatan air mengikut citrasa anda.
LAIN-LAIN REMPAH Panaskan REMPAH bersama ayam/daging dengan air sampai pekat/masak. Kepekatan kuah mengikut citarasa anda. Sukatan - 400gm REMPAH untuk 1kg ayam atau daging.
REMPAH Nasi Minyak Panaskan air dan REMPAH sehingga mendidih dan masukkan beras dan minyak sapi atau planta sebanyak satu senduk nasi dan boleh ditambah dengan kismis. Sukatan - 100gm REMPAH untuk 1kg beras (Thai Wangi AAA) + 1.5 liter air.
REMPAH Nasi Briyani Panaskan air dan REMPAH sehingga mendidih dan masukkan beras dan minyak sapi atau planta sebanyak satu sudu besar. Masukan sedikit kismis. Sukatan - 150gm REMPAH untuk 1kg beras (Thai Wangi AAA) + 1.5 liter air.
Kuah Satay Panaskan Kuah Satay dengan sedikit air sehingga mendidih. Siap untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment